/// Újabb hollywoodi buzilista

Médiageci

Jodie Foster - OutEbben a szent pillanatban a nyugati bulvármédiában azon megy a cirkusz, hogy az Out című meleg magazin májusi számában (mellesleg soha nem értettem, hogy Amerikában miért datálják a magazinok egy hónappal előre magukat, bizonyára egy "mi frissebb híreket hozunk, minket válassz" versenyből durvult el valamikor nagyon régen a helyzet, de ma már semmi értelme annak, hogy a márciusban nyomdába került és április elején standokra érkező lapokon májusi dátum szerepel) megjelent egy "Az Üvegszekrény: A sztárok miért nem jönnek ki és játszanak velünk." című cikk, ami egyrészt egy eléggé gagyi gondolatmenetnek tűnik, másrészt álbotrányt kelt azzal, hogy sokadszor listát készít az amerikai médiaipar (tehát kicsit sarkítottam a Hollywooddal, bocs) legjelentősebb vélt vagy valós homoszexuális szereplőiről. A nyers lista így néz ki:

01. David Geffen
02. Anderson Cooper
03. Ellen DeGeneres
04. Tim Gill
05. Barney Frank
06. Rosie O'Donnell
07. The New York Times Gay Mafia
08. Marc Jacobs
09. Andrew Tobias
10. Brian Graden
11. Jann Wenner
12. Andrew Sullivan
13. Suze Orman
14. Joe Solmonese
15. Fred Hochberg
16. Christine Quinn
17. Perez Hilton
18. Scott Rudin
19. John Aravosis
20. Sheila Kuehl
21. James B. Stewart
22. Nick Denton
23. Tom Ford
24. Nate Berkus
25. Adam Moss
26. Jim Nelson
27. Lorri L. Jean
28. Adam Rose
29. Annie Leibovitz
30. Simon Halls és Stephen Huvane
31. Bryan Lourd
32. Bryan Singer
33. Jonathan Burnham
34. Brian Swardstrom
35. Robert Greenblatt
36. Chi Chi LaRue
37. Dan Mathews
38. Neil Meron és Craig Zadan
39. Ingrid Sischy
40. Marc Cherry
41. Carolyn Strauss
42. Irshad Manji
43. Jodie Foster
44. Christine Vachon
45. André Leon Talley
46. Hilary Rosen
47. Matthew Marks
48. Benny Medina
49. Mitchell Gold
50. David Kuhn

A jelenséggel nem is az a problémám, hogy üresen hatásvadász és provokatív az illetők felé, mert ugye a szakma legalább fele amúgy is köztudottan meleg, inkább az, hogy a cikk gyakorlatilag olyan hírességeket vádol a homoszexualitásuk palástolásával, tehát szakkifejezéssel élve "szekrénybe zárkózással", akik régóta "coming out"-oltak, "kijöttek", azaz világgá kürtölték és nyíltan felvállalták a miénktől eltérő szexuális irányultságukat.

Bevallom, a nevek többsége nem sokat mond számomra, de például Ellen DeGeneresről mindenhol, minden róla szóló cikkben leírták, hogy nyíltan leszbikus, sőt feleségül akarja venni az aktuális csaját, Portia de Rossit, meg egyébként is elég ránézni. Rosie O'Donnell és Bryan Singer esete szintén szakállas, ezer éve vállalják a másságukat. Rajtuk kívül számomra a híres portréfotós, Annie Leibovitz neve ismert még, az ő élete a legkisebb mértékben sem érdekelt soha, de mivel sok a meleg fotós, és elég sok közismerten ilyen irányultságú sztárt fényképezett, ha tippelnem kellett volna, rá is azt mondom, hogy valószínűleg a saját neméhez vonzódik. Az utolsó számomra ismert név Jodie Fosteré, a cikkre hivatkozó hírek is leginkább vele foglalkoznak, és én is miatta, az ő védelmében, advocatus diaboliként ragadtam virtuális tollat, mivel régi tisztelője vagyok. Nos róla is régóta lehet tudni, hogy eléggé nyíltan leszbikus, talán ezt így kereken soha nem jelentette ki interjúban, mert elsősorban színésznő, rendező és producer, nem főállású meleg aktivista, de futólag is rengeteg ilyen cikkbe botlottam róla, már a múlt évszázadban, magyar filmes magazinokban is (például fotót, amin a "civil" barátnőjével közösen nevelik a mesterséges megtermékenyítés útján fogant gyermekét meg ilyenek) - így ez most kinek újdonság?

Persze a cikk (amit csak eme post megírása után találtam meg itt, nem nagy írás, és nagyjából azt boncolgatja, amit sejtettem, hogy árt-e a meleg sztároknak, ha "kijönnek", emiatt "maradnak-e a szekrényben") a címéből következően (és a ferdített szenzációhajhász "Jodie Fosterről kiderült, hogy leszbikus" hírekkel szemben) elképzelhető, hogy a nyíltan meleg sztárokat vádolja csak azzal, hogy nem állnak elég határozottan a meleg mozgalmak élére – mert mint említettem, "szekrénybe zárkózásnak" nevezik, ha valaki titkolja a homoszexualitását, az "Üvegszekrény" cím pedig szerintem arra utalhat, hogy róluk köztudott az ilyen beállítottságuk, régóta átlátunk rajtuk, mégis bezárkóznak ahelyett, hogy büszkélkednének a dologgal, amit ebből következően az említett szubkultúra publicistái szinte kötelezővé tennének számukra.

Így az egész apró vihar a biliben, persze gondolom, pár napon belül a magyar bulvárlapok is átveszik. Ha valakit provokálni akarnak, ha melegeket akarnak leleplezni, a lap írói olyan listát készítsenek, ami újat mond egy átlagos bulvárfogyasztó számára, ehhez persze már nem elég tökösek (talán szó szerint sem, hehe), mert nyilván személyiségi jogi perek özönét kapnák a nyakukba 50 kaliberes hollywoodi ügyvédek által közvetítve, ugyanis aki nem akar "kijönni a szekrényből", annak joga van ott maradni, még akkor is, ha közszereplő. Ha az emlékezetem nem csal (de persze mérget nem vennék rá), hazánkban is volt pár éve egy hasonló lista, és a végeredmény úgy rémlik az lett, hogy vagy Varnus Xaver, vagy Alföldi Róbert, vagy mindkettő hatalmas összeget nyert az őket lebuzizó lapok beperlésével, plusz papírt arról, hogy nem melegek, pedig nézzünk csak rájuk. :)

Ezzel lényegében tehát csak így magamban füstölögve üzenem telepatikusan az Out szerkesztőinek, hogy ne Jodie-t piszkálják, ha melegekről akarnak leplet lerángatni, lapul még elég a hollywoodi szekrényekben, bulvárszempontból érdekesebb is lenne pár új név bedobása, egyébként meg leszarom, hogy ki buzi és ki nem. :)

:: Téma: celebfika

süti beállítások módosítása