/// Helló DIGI!

Médiageci

teh internetsMár nem tudom felidézni, hogy az átkosban mi módon ment a tévé jele, pontosabban akkor nem mozgatott, nem jártam utána. Faluhelyen természetesen csak antenna volt, panelban meg a falból jött az adás, de hogy oda egy központból rézkábeleken ért-e el, avagy a háztetőkön elhelyezett antennákból, az már nem dereng. Ha felidézem a korabeli városképeket (a háztetőkön sok-sok antennával), valószínűleg az antennás tipp a befutó, de lehetett mellette hálózat is, főleg menőbb városokban. Így biztosan azt sem tudom, hogy a UPC privatizálta-e az állami (esetleg megyei, városi) kézben levő monopol tévéhálózatot (és ezt országosan tette-e, vagy csak bizonyos városokban), esetleg csak idejött, és kiépítette a maga rendszerét. Arra ugyanakkor még jól emlékszem, hogy az átkosban tévédíjat kellett havonta fizetni, mindenkinek, akinek bejelentett tévéje volt, és ha valaki stikában tévézett, azt hazudva még a 70-es és 80-as években is, hogy nincs pénze ilyen - akkor már korántsem luxusnak számító - eszközre, az biztosra vehette, hogy egy rosszakarója előbb-utóbb felnyomja.

Szóval itt a UPC lett a tévéhálózat szinonimája. Persze voltak és vannak alternatívák, én nagyjából az első hullámban, a nyolcvanas évek első felében szereltem fel a műholdvevőt (ami persze nem váltotta ki a drótot, csak kiegészítette), és még ma is vannak, főleg kispénzűek, akik inkább antennáznak. Azt sem tudom, hogy mikor lett itt többszereplős a meccs. Mivel a Deutsche Telekom (törzsolvasóim tudják, hogy csak így hívom, nem tudom követni a hazai leányvállalat névváltásait, most T-Home-nak, Magyar Telekomnak, T-Kábelnek, T-Systemsnek és T-Mobile-nak hívja magát egyszerre, korábban, ha a mobilrészt nem számítjuk, Axelero, Matávnet, Matáv és Magyar Posta volt, legalábbis így változott sok-sok hűséges év alatt az internet és kábeles telefon előfizetésem) is egyre nagyobb és stabilabb hálót épített ki, pár éve már kínál itt is alternatív kábeltévét. Ugyan nem rémlik, hogy egy lokális ismerősömnek is lenne T-s tévéje, de ha más nem, az egy-másfél éve felpörgött digitális versenyben már egész biztosan megjelent a T is tévés alternatívaként.

Akkoriban (amikor a Le Boulet-vel, azaz A tökös, a török, az őr meg a nővel, a T4xival és más efféle teljes promófilmekkel bombázták az előfizetőiket) elgondolkodtam a váltáson, bár túl sok értelmét nem láttam, a set top boxuk csak egy videó meg pár netes funkció (filmkölcsönzés, műsorújság), kezelni is kényelmetlen lehet, ráadásul árban, ha jól emlékszem, a UPC-s csomagom felett volt. Akkor még a HD lemez sem pörgött, és most sincs még Full HD-s tévém, erre a buzzwordre nem pattanok (frissítve: bezzeg a következő posztban már a HDTV-met fényezem - LOL).

A DIGIn szintén elgondolkoztam, valamivel korábban jelent meg, más konstrukcióval, nem kábelt épített vagy vett, egyszerűen csak műholdas tévét kínált, rohadt olcsón, amikor a bekábelezett városokban már nagyon kevesen műholdaztak (kis falvakban persze nincs sok választás). Valószínűleg nem csak az én kisvárosomban, de az egész országban robbant a bomba: a kisnyugdíjasok egy emberként, de mások is (akik azért meggondolnak egy-egy vásárlást, nem dőzsölnek topmenedzseri fizukból) nagy számban ugrottak rá a témára. Én éreztem, hogy ebben a helyzetben állni fog a szólás: "olcsó húsnak híg a leve", így kivártam. Amikor már kábé három ablakból kettőn DIGIs tányér lógott, már egyértelművé vált, hogy a DIGI, legalábbis abban a "tányéros" formában nem kóser. Mindenki panaszkodott, állandóan elmentek a jelek már a kisebb légköri zavaroknál is, emellett voltak tömörítési gondok, és legfőképp gyenge volt a support, a városban sem volt irodájuk. Ahogy jártak le a hűségek, az emberek visszamenekültek a UPC-hez, emellett a sok tányért leváltották a háztetőkön a központi tányérok, továbbá (szerintem a UPC lobbizta ki, de hangsúlyozom, csak privát tipp, és a cég helyében én is ezt tettem volna) megszaporodtak a pletykák, miszerint az önkormányzat a városképre hivatkozva be fog tiltani minden parabolát. Mellesleg a netet túrva találtam több olyan sztorit is, miszerint nem annyira a DIGI sara volt a rossz műholdas szolgáltatás (OK, a tömörítésen kicsit spórolhattak), csak túl sok rossz szerelő dolgozott nekik, tökéletesen beállítva azért vannak, akiknek bejön a dolog, csak ők nyilván nem hangadók, nem panaszkodnak.

Aztán jött a harmadik hullám. Itt kanyarodunk vissza oda, amikor a T nagyon keményen kezdte reklámozni a digitális tévéjét, a UPC pedig beindul Szőke Kapitánnyal, ami frankó reklám volt, és a Nintendo DS miatt ebbe az irányba is meginogtam, hogy hálózaton belül a digitális pakkra váltsak, ami természetesen ismét X év rabszolgaságot, akarom mondani hűségidőt jelentett volna. Végül nem váltottam, maradtam a UPC csúcs analóg csomagján és a kivárási taktikán.

Hozzáteszem, a UPC nem volt egy jó bolt, főleg nem itt, de nem akartam még rosszabb lapot húzni, ezért sem ugráltam. Árakra már nem emlékszem, úgy rémlik, cefetül drága volt sokáig, csak a felpörgött versenyben "olcsult", no meg miután lemondtam az indulása óta fizetett HBO-t. Valahol 10 közelében volt sokáig, nemrég két konverterrel már valamivel 6 alatt volt. Mellesleg ez a konverteres dolog mindig idegesített. Egy ideig minden rendben volt, aztán valamelyik csomagváltáskor kitalálták, hogy a hagyományos tévék nem bírnak el ennyi csatornát, ezért mindenki kapott egy kölcsön konvertert, akinek pedig több tévéje volt, bérelhetett jó pénzért továbbiakat. Az HBO már csak ezen ment, ezért is mentem bele akkor még HBO-függőként, más alternatíva híján. Mutyiszaga volt a dolognak, persze csak tippelek, és nem tudom, melyik ponton volt a trükközés, ha volt. Talán valakinek nagy bolt volt, hogy elsózta a UPC-nek a dobozokat, talán a második és harmadik kütyü bérletével húztak jól le minket (mert a legtöbb háztartásban azért nem egy tévé van), persze azt sem zárom ki, hogy valóban voltak a dolognak technikai okai (talán már elrozsdált a helyi kábelrendszer). Mindenesetre az nagyon zavart, hogy ez a konverteres buli nagyon kevés városban élt, más városokban, így Budapesten is minden ilyen vacak nélkül tudott a cég TÖBB csatornát továbbítani ugyanazon az áron, itt tehát kilógott a lóláb. Ezért különösen a bögyömben volt a UPC (meg némi netes "így járás" miatt is), ráadásul a konverter használata piszok kényelmetlen volt. Az ember azt hinné, hogy pár év alatt meg lehet szokni, de olyan 6-7 évet biztosan lehúztam vele, és nem szoktam meg, hogy két távirányítóval tévézzek, inkább leszoktam a tévézésről (a másik ok a reklámok tűréshatár fölé kúszása volt). A csatornák fele nem jött be rendesen, csak konverteren, konverteren viszont nem volt türelmem szörfölni, lényegében nagy ritkán két kedvenc között váltottam oda-vissza, sőt az utóbbi években már csak az AXN-en állt a konverter a Lost (Lost - Eltűntek avagy Lost - Pokoli éden) miatt. Egy dolog tetszett csak a konverterben, hogy állandó kapcsolatban állt a központtal, gyakran (talán percenként) szinkronizálta az óráját, szinte atomóra volt (tudom, ez éppen olyan bogaras érv, mint a Le fabuleux destin d'Amélie Poulainben, azaz az Amelie csodálatos életében az, hogy az üvegember csak egy toronyóra tévéjére vetítésére használta a videokameráját).

A lényeg, hogy tévé témában (amit szinte már egyáltalán nem nézek) is sodródtam az árral, elégedetlenkedtem, dühöngtem, de nem pattogtam sokat, úgy voltam vele, mint az internet előfizetésemmel, amiről már sztoriztam korábban a Nethelyzet című posztomban, melynek mellesleg ezen írás a folytatása. Amikor azt írtam, tavaly januárban, éppen kezdett nagyon elegem lenni a méregdrága, ráadásul korlátozott T-s net előfizetésemből (meg úton-útfélen mindenki bujtogatott, hogy hagyjam már őket ott), aminek mellesleg a stabilitásával (ez azért fontos, mert a poszt kapcsán iszonyat sok blogot és fórumot olvastam végig, melyek stabilitásban elég rossz képet festettek a kisebb és olcsóbb alternatívákról) és a sebességével (akkoriban ment fel talán fél év alatt 0.5 megabitesről 8 megabitesre a letöltés, amit nálam egyébként néha hozott is, teljesen elfogadható 6 megabit alá meg ritkán ment) azért elégedett voltam. A poszt írása közben (japán és francia példák) mindenesetre még inkább felhúztam magam, hogy a 150 giga korlátos (ez azért fontos, mert egyre több az ingyenes, HD-s videotartalom a neten, egyre több ilyet nézek, egyre közeledik az az idő, amikor ez megeszi a limitet reggelire) netért még mindig majdnem havi 12 rugót perkálok, ami volt rosszabb is (dialup időszakban iszonyat volt, de amikor erre a csomagra váltottam, ez is 20 közelében volt), mindenesetre egyre inkább vérszívásnak tűnt, azaz más cégekkel és különösen más országokkal összehasonlítva szinte már beárazhatatlanul alacsony költségű szolgáltatás irtózatos haszonnal történő értékesítésének.

Az említett posztom írásakor azért már somolyogtam a bajszom alatt, és készültem erre a posztra (akkor még "Viszlát T, viszlát UPC, és kösz' a halakat!" volt a tervezett cím, de próbálom kerülni a címekben a sortörést, így mostanra elvetettem), mert a nagy T vs. UPC versenyben befutott a harmadik versenyző, a Digikábel szórólapja, ami a Kánaán eljövetelének ígéretét hordozta magában. Az is pozitív volt, hogy a szórólap lényegében egy "Őszödi beszéddel" indult. A cég nagyon határozottan az olvasó szájába rágta, hogy bár a Digikáben (nem tudom, ez mennyire számít külön brandnek, és hivatalosan egybe vagy külön írják-e, szerepel így is, úgy is, szerintem inkább csak a marketing miatt hozták létre) azonos a DIGIvel, de teljesen más minőségű, mint a "tányéros" DIGI, amiről már legalább másodkézből szinte mindenki hallhatta, hogy nem igazán nyerő. Tehát akinek rossz a tapasztalata, vagy rossz híreket hallott, az is adjon esélyt az új rendszernek, ráadásul a konkurenciával szemben (akkor ugyan a T is tolt egy teszthónapot, ami alatt még ki lehetett szállni, de ki fúratná újra szét a lakását csak egy potyahónap miatt) a DIGInél nincs semmilyen hűségidő vagy limit, az áraik pedig hihetetlenül alacsonyak lesznek. Engem megvett kilóra: 20 megabit fel, 20 megabit le a TopNET csomag havi 4500-ért, 53 csatornás tévé havi 2700-ért, ha pedig az ember még tartana vezetékes telefont, annak nincs havidíja, és sok órát le is beszélhet.

Vártam, hogy mikor érnek ide, malmoztam, doboltam az ujjammal, számoltam a perceket, órákat, napokat, heteket, hónapokat. Sokáig nem volt semmi, azt hittem, blöff az egész, talán évek múlva érnek ide (így is lett), csak azért dobták szét a szórólapot, mert túlságosan nyomult a két konkurens, és ugye azoknál hűségidő van (mínusz a fent említett dolog), simán leköthetnek mindenkit a DIGI elől, és biztosan sok embert le is kötöttek. Elkezdtem a nyakukra járni e-mailben és telefonon. Mondogatták, hogy majd tavaly nyáron érkeznek. A nyár elrepült, de továbbra sem történt semmi. Idővel már a helyi vezetőhöz (azért nagyon kicsit haladtak, lett irodájuk) is kiépítettem a kapcsolatot, próbáltam sürgetni, hogy az én utcámba is jöjjenek. Az ősszel végre feltúrták a várost, valószínűleg üres csöveket fektettek le mindenhol, pár kis lépést tettek. Akkoriban már mindig a következő hónapra ígérték ezer százalékosan, sőt néha már következő hétre. Vicces, hogy a panelunkból a különböző érdeklődőknek néha mást mondtak, amikor nekem 2009. januárt, volt szomszéd, akinek februárt. Ez így ment egészen a közelmúltig. Közben felröppentek olyan pletykák is, hogy a DIGI csődbe ment, olyanok is, hogy nincs pénzük üvegszálra, továbbá, hogy nincs elég szerelőjük, és helyi szinten ment az a lemez is, hogy az EON tesz keresztbe a terjeszkedésnek.

Ezek persze folyamatosan idegeltek, gyakorlatilag másfél éven keresztül. Nem nagyon magas prioritásban, de már iszonyatosan türelmetlen voltam, hogy mikor lesz eszméletlen gyors netem baromi olcsón, mikor nézhetek végre sok csatornát dekóderes szarakodás nélkül (nem mintha gyakran tenném), meg mikor pipálhatom végre ki ezt az egész projektet, lőhetem le ezt a feleslegesen pörgő taszkot, ami nem csinál mást, csak várakozik, malmozik. Mindezek mellé még hozzá kell tennem, hogy a közelmúltban döntött úgy a UPC, hogy itt megszünteti az analóg sugárzást, mindenki szálljon át valamelyik digitális, nyilván sokkal drágább (amikor ezt írtam, nem voltak elérhetőek az áraik az oldalukon, ez időközben változott, de most már nem érdekel) csomagba. Nem vicceltek, mert analógon le is lőttek sok csatornát, így az AXN-t is, amin éppen elkezdtem a Lost új évadját nézni, ráadásul kikapcsolhatták az órafrissítést is, mert az "atomóra" elkezdett egyre durvábban késni, 16 perc körül járt, amikor leszereltem leadásra az állandóan tűzforró, nagy helyet foglaló vackokat.

Végül az örökkévalóságnak tűnő várakozás után, pár hete ideért a Digikábel, így a T-s netet és a UPC-s tévét is lemondtam, DIGIs lettem. Tévében úgy tűnik, 54 csatorna lett a hirdetett 53 helyett, 2700-ért, ez néhány városban több, néhányban kevesebb, változó. Pontosabban ennél kicsit több csatorna is akad, mert van, amelyik hely két műszakban dolgozik, például éjjel pornót tol. Ez utóbbi is nagy előrelépés, sok-sok éve a helyi UPC kivette a csomagjából az utolsó pornócsatornát is, amikor más városokban tovább adta. Nem mondhatnám, hogy nagyon mozgat a műfaj (meg amúgy is tudjuk, hogy "Internet is for Porn"), a csatorna is felejthető volt, egyrészt, mert csak cirka 10-15 filmet pörgetett, másrészt csak softporn adó volt, mindenesetre Kovi néhány művét megismerhettem általa. Szóval inkább mint copyfightert és a cenzúra esküdt ellenségét húzott fel, hogy "faszé'" tették a helyi kábeltévét önkényesen gyermekbaráttá, mi alapon tekintenek mindenkit magatehetetlen gyermeknek. A pornó visszatérése mellett a kép is javult valamit, mondjuk a UPC minősége is hullámzott, az utóbbi egy-két évben mintha javult volna, előtte, a dekóder megjelenése után volt pár év, amikor több csatorna rémesen szellemképes, havas vagy csíkos volt. Tehát ilyen problémák mostanában csak nagyon enyhén voltak a UPC-nél, a DIGIn még jobb a helyzet, találtam ugyan enyhén csíkos és enyhén szemcsés csatornát, de érzek újabb minőségi előrelépést. Ami még zavar, hogy az Europa, újabb nevén Zone Europa sajnos eltűnt, a CNN-nel (az iráni szitu miatt különösen hiányzik, gondolom az iráni Christiane Amanpour viszi a témát) és még néhány hasznos csatornával egyetemben. A Zone Europát kedveltem az utóbbi években a legjobban, gyakran adtak korrekt művészfilmeket, még ha agyon is ismételtek mindent. Ez azt hiszem, a legutolsó váltásnál (amikor a passzivitásommal valami minimál csomagba kerültem április elején) a UPC-nél is megszűnt, vagy rövidesen meg fog szűnni. Azt már az első DIGI szórólapból lehetett tudni, hogy a helyi kínálatba nem is tervezik, próbáltam győzködni őket, hogy biztosan elegen tartjuk értékesnek, és egyébként is adják sok más városban, azonban a pletykák szerint a Zone Europa teljesen kivonul az országból, így idő kérdése, hogy minden szolgáltató minden csomagjából eltűnik, nem érdemes harcolni érte. (Erről jut eszembe, Mezzo sincs, amit így harcoltak vissza a rajongók a UPC kínálatába. Bírom a klasszikus zenét, de nem néztem, nem mozgatott a sorsa.) Szóval a tévé úgy-ahogy okésnak tűnik, kényelmesebb, jobb, sokkal olcsóbb, a mozicsatornák nélküli maxot vettem, ha nem is használom igazán ki.

Lássuk a netet. Na, ettől dobtam egy hátast. A másfél éve ígért helyzet kicsit még változott, előnyére. Az itt elérhető csúcs csomag még gyorsult, 30 megabit le, 20 megabit fel, emellett "olcsult" is, havi 3500 lett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt a háromból csak két csomag lett, több városban van egy még durvább csúcs csomag a 4500-as címke alatt, 50 megabit le, 25 megabit fel, de az itteni csúcs csomag is hasít, mint atom. Mellesleg olvastam sok helyen, hogy nem érdemes csúcsot venni, mert valójában nem hozza az ígért maxot. Ez természetesen mindenfajta netnél állhat, minél messzebb van a központ, annál nagyobb a ping, lassabb a sebesség. Mindenesetre nem panaszkodhatok, bár számítottam rá, hogy csak a 20 lesz meg lefele, és terveztem is, hogy ha csak a 2500-as csomag értékeit (20 megabit le, 10 megabit fel) hozza a 3500-as, akkor leváltok, hűség nélkül nyilván járható az út, de eddig sok mérésből még soha nem ment a belföldi mutató 30 megabit alá, ez tehát tényleg állat. Nem állítom, hogy az eddigi 8 (valójában 6 körül) megabites letöltésem zavaróan lassú lett volna, de ahogy fejlődik a technológia, nőnek a file-ok (a HD streamek és az egyre több widgettel terhelt oldalak betöltése is kezdett már érezhetően lassulni), az ember azért évről-évre mohóbb lesz, elvárja, hogy a netje gyorsuljon. Most már szörföléskor szinte nincsenek betöltődő képeket, minden pikk-pakk kint van. Persze van sok lassabb szerver, amin nyilván nem segít a sebességem, de piszok jó érzés ez a szintlépés.

Az upload a másik dolog. Más szolgáltatók lakossági csomagjaiban eszméletlenül alacsony az upload sebesség. A T-s csúcs lakossági ADSL csomagomban (azt hiszem, régen nincs neve annak, amit a közelmúltig toltam) papíron 0.5 megabit volt az upload, de messze nem hozta ezt sem, 0.3 körül csigult jobb esetben, ráadásul (ami persze az ADSL technológiánál magától értetődik, bár biztosan lehetne jobban is rendszerezni a csomagokat) totálisan megfogta az egész downloadot. Ha egy 2-3 megás attachmentet küldtem e-mailben, X tabban eldobták magukat a browserek, én meg malmozhattam, hogy végre elmenjen az a vacak, tudjak ismét valamit csinálni. Ennek most vége. A cucc uploadban ugyan nem hozza a 20 megabitet, 14 és 15 közötti max értékeket mértem, de azért kicsit hoppá a 0.3 után, pörög mint a mérgezett egér.

Hozzáteszem, a net is egyszerűsödött, behúztak egy UTP kábelt, aztán annyi, ráadásul MAC korlátozás sincs rajta, ami a router nélküli UPC-s haverok nagy ellensége (én is megtapasztaltam régen). Szóval a T-s ADSL modemtől is (ami mellesleg meglepően sokáig bírta, pedig a fórumokból azt vettem ki, hogy a rendszer zabálja őket) örökre búcsút vettem. Attól kicsit tartottam, hogy talán instabilabb lesz a rendszer, több lesz a leállás, nehezebb lesz a supportot elérni, a DIGI mégsem olyan szervezett, mint a T, ezt a "kis" csúszásuk is jól mutatja, de remélem nem lesz sok gubanc. Hozzáteszem, ezt a posztot már pár hete megírtam, csak nem volt kéznél, meg az óta is használtam, teszteltem a netet, még több tapasztalatot gyűjtöttem. Sebességben nem voltak gondok, és leállás is csak kétszer volt, egyszer előre jelezték, hogy valami eszközt cserélnek a lépcsőházban, egyszer pedig állítólag az EON kaszálta el a város egyik főkábelét.

A poszt lényege tehát csak annyi, hogy örülök a DIGI szolgáltatásainak, amikre nagyon sokat vártam, remek dolgok korrekt áron. Ajánlom őket mindenkinek, akinél elérhetőek, és aki éppen nincs leláncolva. (Nem fizetett hirdetés, hehe.) Meg akármilyen unalmas ez a poszt, kikívánkozott belőlem ez a nagy sóhajtás, miután annyit szívtam a korábbi szolgáltatóimmal, és vártam erre.

Annyival még kiegészíteném a fentieket, hogy nagyobb méricskélésbe is fogtam. Ez unalmas lesz, de elsősorban magamnak jegyzem le. A korábbi netemmel is terveztem ilyet, de halogattam, most azonban rászántam fél napot, hogy a Speedtest.net segítségével nagyjából körbelövöldözzem a glóbuszt. Ez sem mond túl sokat, sok helyet kihagytam, mindenhol sok próbából (5-10-15) illett volna átlagolnom, és legalább 3-4 napszakban tesztelnem, mindenesetre az alábbi táblázat is beszédes valamennyire. A teszttel leginkább annak akartam utánajárni, hogy igaz-e, miszerint a jó sávszélességek elsősorban belföld-belföld kapcsolatban működnek, a szolgáltatók külföldi sávszélessége alacsony, így bentről kifele vagy kintről befele csak a névleges sebesség töredéke érhető el. Nos, ezt a méréseim részben igazolták is, a 14-15 megabit helyett csak Szlovákiába tudtam tűrhető sebességgel feltölteni, 9 megabittel, a legtöbb irányba az 1 megabit sincs meg. A letöltés valamivel jobb, az európai országok többségéből megjön a 30 megabit, de távolabbról már elég siralmasan csöpögnek a bitek, Amerikában csak Chicago volt erős a 28 megabitjével. A világátlag persze így is nagyon magasan veri az előző, majdnem négyszer drágább szolgáltatásom letöltési sebességét, szóval nincs panasz. Jöjjön akkor a táblázat (letöltés megabitben, feltöltés megabitben, ping ms-ben, város):

31.15, 14.37, 6    - Budapest (Hungary)
30.42, 09.86, 15   - Nyiregyhaza (Hungary)
15.71, 01.81, 135  - Elda (Spain)
12.65, 01.62, 76   - Lisbon (Portugal)
18.50, 02.42, 105  - Dublin (Ireland)
11.35, 01.47, 79   - Keflavik (Iceland)
30.55, 03.09, 80   - London (GB)
20.82, 02.53, 49   - Paris (France)
30.41, 03.73, 32   - Amsterdam (NL)
30.54, 03.03, 40   - Frankfurt (Germany)
30.17, 02.73, 48   - Rome (Italy)
30.31, 02.33, 106  - Oslo (NO)
30.28, 02.46, 52   - Malmo (Sweden)
09.41, 03.42, 36   - Prague (Czech Republic)
06.94, 01.86, 92   - Ljubljana (SI)
30.65, 02.96, 82   - Vienna (AT)
30.15, 09.88, 28   - Bratislava (SK)
29.68, 02.12, 114  - Wroclaw (PL)
22.28, 03.05, 40   - Warsaw (Poland)
07.26, 01.69, 71   - Ventspils (Latvia)
04.73, 01.80, 71   - Riga (LV)
18.04, 02.15, 57   - Tallinn (EE)
30.11, 02.02, 121  - Helsinki (FI)
24.40, 01.95, 127  - Vilnius (Lithuania)
30.28, 05.57, 20   - Cluj-Napoca (RO)*
30.85, 05.40, 25   - Bucharest (RO)
30.37, 07.45, 17   - Belgrade (RS)
07.32, 03.11, 42   - Skopje (Macedonia)
30.51, 02.98, 82   - Sofia (BG)
23.47, 01.49, 91   - Athens (Greece)
15.55, 01.86, 67   - Odessa (Ukraine)
15.45, 01.89, 65   - Saint Petersburg (Russian Federation)
13.88, 01.58, 151  - Moscow (RU)
00.58, 01.39, 80   - Eskisehir (TR)
00.59, 00.71, 254  - Tbilisi (GE)
05.96, 01.40, 91   - Yerevan (AM)
03.98, 00.89, 127  - Baku (Azerbaijan)
03.86, 01.74, 67   - Tunis (Tunisia)
13.15, 01.39, 76   - Casablanca (Morocco)
06.84, 00.73, 300  - Bamako (Mali)
02.56, 00.11, 1137 - Kampala (Uganda)
01.21, 00.06, 1557 - Nairobi (Kenya)
00.92, 00.11, 1110 - Windhoek (Namibia)
03.91, 00.39, 225  - Gaborone (Botswana)
00.60, 00.34, 426  - Johannesburg (South Africa)
00.40, 00.97, 98   - Nicosia (CY)
07.46, 01.00, 118  - Ramallah (PS)
08.12, 01.02, 120  - Jerusalem (IL)
05.92, 00.86, 146  - Riyadh (Saudi Arabia)
04.59, 00.67, 186  - Kuwait City (KW)
03.86, 00.40, 461  - Mumbai (India)
06.24, 00.27, 663  - Lahore (Pakistan)
00.84, 00.14, 526  - Ulaanbaatar (Mongolia)
01.99, 00.22, 679  - Seoul (South Korea)
03.12, 00.40, 508  - Hong Kong (CN)
00.41, 00.25, 468  - Xiamen (China)
01.32, 00.22, 403  - Bangkok (Thailand)
02.03, 00.35, 306  - Tokyo (JP)
01.10, 00.34, 340  - Cagayan de Oro City (Philippines)
00.33, 00.20, 697  - Kuala Lumpur (Malaysia)
02.24, 00.10, 1038 - Jakarta (Indonesia)
01.69, 00.31, 363  - Melbourne (Australia)
04.48, 00.62, 191  - Wellington (New Zealand)
04.28, 00.59, 215  - Anchorage, AK (US)
06.83, 01.00, 121  - Montral, QC (Canada)
01.81, 00.63, 192  - Calgary, AB (Canada)
04.63, 00.50, 408  - Vancouver, BC (CA)
05.70, 00.76, 166  - Salt Lake City, UT (United States)
01.03, 00.42, 205  - Las Vegas, NV (United States)
01.53, 00.64, 197  - San Francisco, CA (US)
02.26, 00.49, 194  - Los Angeles, CA (US)
04.81, 00.84, 154  - Kansas City, MO (US)
28.16, 00.83, 136  - Chicago, IL (US)
07.21, 01.14, 113  - Washington, DC (US)
08.01, 01.09, 115  - New York, NY (US)
06.92, 00.81, 286  - Miami, FL (US)
05.67, 00.67, 329  - New Orleans, LA (US)
06.56, 00.70, 315  - Austin, TX (US)
04.71, 00.54, 183  - Mexico City (Mexico)
05.00, 00.69, 184  - San Salvador (SV)
02.96, 00.54, 342  - Guatemala City (GT)
01.96, 00.63, 169  - Tegucigalpa (Honduras)
00.23, 00.44, 383  - Managua (Nicaragua)
04.68, 00.64, 186  - San Jose (Costa Rica)
05.78, 00.66, 332  - San Juan (Puerto Rico)
02.82, 00.47, 231  - Valencia (Venezuela)
02.10, 00.46, 258  - La Paz (Bolivia)
01.56, 00.35, 279  - Americana (BR)
02.08, 00.47, 260  - Buenos Aires (Argentina)
05.61, 00.41, 494  - Santiago (CL)
02.90, 00.45, 263  - Valdivia (Chile)


*Mielőtt egyes honfitársaink zsebében kinyílna a bicska (vagy éppen a grammar nazik ugranának a "Nyiregyhazara"), gyorsan hozzáteszem, hogy csak a Speedtest.net városait írtam át egy az egyben, a könnyebb azonosíthatóság kedvéért, az országok is így szerepelnek ott keverve, néhol rövidítve, néhol kiírva. A csillagozott város természetesen Kolozsvár, és ha közigazgatásilag jelenleg nem is, szívünkben Magyarország területén fekszik.

Még a nethez tartozik, hogy a napokban beruháztam egy Linksys WRT54GL routerbe is. Sok éve szükségem van egy ilyen kütyüre, régóta halogattam a vásárlást, ez jónak tűnt, Bachterman is ajánlotta. Eredetileg azt hittem, lesz is belőle egy kütyüposzt, de annyi írnivalóm nincs róla, a témában járatlanként is hamar belőttem, teszi a dolgát. Alapvetően ez több dologra is jó. Egyrészt egy gateway több gép között, mely funkcióját igazság szerint még nem sikerült beüzemelnem, valószínűleg, mert a Böszmében (a fő masinám) lelövöldöztem minden hálózattal kapcsolatos cuccot, ami nélkül még megy a net, ugyanakkor nem is emiatt vettem. Másrészt egy tűzfalas router, megosztja a netet több gépre (így hamar el is foglalta egy kütyü a kábelmodem kihűlt helyét). Harmadrészt egy Wi-Fi access point, vagyis vezeték nélkül is tolja a netet. (Ha pontatlanul fogalmaztam, javítsatok ki kulturáltan, a hálózati dolgokban nagyon zöldfülű vagyok.) Én is feldobtam rá a Tomato firmware-t, amivel még többet tud, például tudom monitorozni a forgalmamat (sajnos a DIGI nem nyújt ilyen funkciót, sőt a szórólapon reklámozott 30 megás tárhelyhez sem férek hozzá, nem mintha kellene, még a szolgáltatáshoz járó e-mail accountokat sem használom). A cucc valójában egy kis számítógép 200MHz-es MIPS processzorral, 16 mega RAM-mal és egy kis Linux oprendszerrel, lehetne rá írni ezt-azt: kis szervert, botokat, ilyesmit. Ráadásul hardverben is sok hack létezik rá (például SD kártyás bővíthetőség), még könyv is jelent meg a hackeléséről Linksys WRT54G Ultimate Hacking címmel, mindezektől függetlenül azért nem nagyon hiszem, hogy valaha nekiállok komolyabban bizgálni, csak szeretem, ha valamiben vannak ilyen lehetőségek.

Most tehát először igazán elégedett vagyok a netemmel. Függöny.

:: Téma: etcetera masinéria

süti beállítások módosítása