/// RIP MILLENIUM MN 9601

Médiageci

MILLENIUM MN 9601Bár nem szívlelem a történelemhamisítást (tudjátok: "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél."), ugyanakkor ez a poszt részben  elvesztette az aktualitását, másrészt - ahogy arra több kommentelő is rávilágított - a táblázat iszonyat rondán nézett ki ebben a designban, így ezek miatt utólag kicsit átírom és átalakítom a posztot. Amit részben azért lőttem ki, hogy a címben szereplő lejátszóról legyen egy DivxTest 2 eredmény a neten, ha már a hivatalos oldalon nem eresztették ki a tesztemet. Ugyanakkor pár héttel eme poszt élesítése után mégis kikerült a teszt táblázat, sokkal áttekinthetőbb és ízlésesebb formában, így itt törlöm, csak a link marad, meg tükrözöm is egy füst alatt, arra az esetre, ha az eredeti oldal megszűnne. Jöjjön hát a poszt újra, ronda táblázattól mentesen:

Hű fegyverhordozóm, a MILLENIUM MN 9601-es (egy "N") DVD lejátszóm, pár napja, egyik percről a másikra kilehelte lelkét. Ez volt az első asztali "játékosom" (azaz a konzolgépeket és PC-ket nem számítom ide), és az első DivX-es masina, amivel anno az akkor 10 rugós lélektani küszöb alatt találkoztam. Ha jól emlékszem, 9900-ért vettem 2005. december elején, tehát 2 év 3 hónapon keresztül pörgette a bele diktált száz meg száz filmet. Egyszer csak leállt egy chapter végén, és nem ment tovább, azóta minden DVD "Bad Disc" a számára - végül is leszolgálta az idejét, három puhafedeles regény áráért nem kevés szórakozást nyújtott, meg némi fejfájást.

A garanciája rég lejárt, ha javítható is, nyilván több macerával és pénzzel járna, mint egy új lejátszó beszerzése, plusz most már sokkal stabilabb és korszerűbb cuccok figyelnek a piacon, amúgy is érett a cseréje. Valójában régóta terveztem róla egy kütyüposztot csak úgy, ez most posztumusz születik meg e sorok gépelése közben. Hozzáteszem, ennek az összecsapott bemutatónak sok értelme nem lesz, úgy értem a kütyü ma is kapható, gyakran lehet vele találkozni, különösen a TESCO polcain (volt már 9000 alatt is), de egyrészt már koros darab, másrészt nem lehet tudni, hogy valójában mi lapul a házában.

Ugyanis a változatlan külsőt leszámítva a modell számos változáson ment át az évek során. A legelső széria (az enyém ilyen lehetett a 2000 körüli sorozatszámával) magyar menüs volt, csúnya, de teljes távirányítóval, Sanyo meghajtóval és Zoran Vaddis 882-es chippel (ez utóbbiról valahol futólag olvastam, hogy az első DivX certified chip volt, de mérget nem vennék rá, mivel a Kiss akkor már jó ideje tolt más chippel DivX lejátszót, plusz a 882-es egy olyan átmeneti chip volt, ami a Zoran oldalán nem is szerepel - valószínűleg félkész 888-as, amiből legyártottak egy rakást, aztán le is álltak vele). Ebből aztán volt olyan is, ami nem tudott magyarul (alap feliratnak sem lehetett beállítani a magyar nyelvet, sőt a nyelvlistájából is hiányzott a magyar, bár a Subtitle gombbal persze orvosolható volt a probléma), aztán jelent meg Mitsumi meghajtós sorozat is, idővel csinosodott, de butult a távirányítója (csak 5-ig voltak rajta számgombok - ekkora baromságot), a chip pedig Zoran Vaddis 888-ra és Zoran Vaddis 966-ra is cserélődött. Így tehát, ha valaki kedvet is kapna egyhez, zsákbamacskát venne, igaz valószínűleg a mostani házban a lehető legjobb kapható a legtöbb helyen.

A gyári lemezeket jól ette, a házi biztonsági másolatokat is korrektül (rosszabb írásnál néha skippelt, de nagyon ritkán), talán az XviD-eket még jobban, mint a DVD5-öket. Amit nem szeretett: 1) az audio delay-t (sajnos ez időnként így jön ki, vagy hibás adatra - szerencsére pikkpakk fixálható, ha az ember kiszúrja); 2) a MultiPartos OpenDML-t (szintén egyszerű javítani, de időbe telt, mire kiismertem ezt a hibát is); 3) a nem Square Pixeles arányt (ezen csak az újrakódolás segít). Ezeken túl még kissé zavaró volt a nagyon erősen világító tálcája, hogy a feliratok (az ékezeteket ott kezelte, a browserben nem) körül nem volt fekete keret, hogy nem volt DTS decodere (ebben az árfekvésben akkoriban ez minden masinából hiányzott, talán még ma is hiányzik), és persze jó lett volna a hang és felirat manuális újraidőzíthetősége, a képarány teljesen szabad átállíthatósága, a firmware frissítésének és megváltoztathatóságának lehetősége (két éve próbálom kideríteni, hogy ki gyárthatja és miről klónozhatták, továbbá létezhet-e az eredetihez frissebb firmware, de nem jutottam sokra, az mindenesetre valószínű, hogy valami szabványgép, talán a spanyol Airis LW103A alkatrészeiből dobja össze a magyar TESCO valamelyik bedolgozó cége, tekintve, hogy más országban a masina ismeretlen), no és persze még jó pár codec támogatása. E területeken azonban gondolom, ma sincs tökéletes masina, akkoriban meg főleg nem volt.

Egy ideje már fontolgatom a cserét, ami most aktuálisabb lett. Leginkább négy alternatíván agyaltam. Először egy MythBoxon, ami nem konkrét termék (bár lehet, hogy már árulnak ilyesmit), hanem egy szimpla, házilag összeállított PC, multimedia feladatok ellátására. Ennek előnye, hogy bármikor frissítheti az ember az MPlayert, elvileg (ha elég erős a vas, de nem kell bivalyerősnek lennie) minden jövőbeli codec-kel is elbánik, ha pedig valamivel gond van, az javítható, lecserélhető, emellett minden finomhangolható. A dolog egyik hátránya, hogy még egy olcsóbb megépítése is meglehetősen drága, legalábbis összevetve a 10 rugós lejátszókkal. Még úgy is sokba kerül, ha kihagyjuk a HDD-t (lehet Pen Drive-ról bootolni) és a TV tunert (nem kell nekem komplett PVR, egy egész TiVo klón), meg spórolunk integrált videokártyával, kevés RAM-mal, ilyesmivel. Elsősorban a barebone házak drágák, már úgy is 40-50 körül mozognak, hogy csak alaplap van bennük, esetleg még ez meg az (gyakran integrált videokártya), természetesen még kell beléjük RAM-ot, processzort, DVD olvasót és egyebeket is venni, plusz meg kell oldani a távirányítást is. Böszme és zajos PC nem való a nappaliba DVD lejátszónak, helyem sincs a számára, tehát a barebone setup eléggé megkerülhetetlen. Persze ügyes barkácsolók, modderek pár fémlemezből is össze tudnak ütni egy olcsó házat, aztán beledobhatnak egy VIA EPIA lapot (akár nagyon kicsit drágán, akár nagyobbat még mindig 30 felett), amiben van CPU is, persze ebbe még mindig kell RAM-ot, DVD olvasót és néhány egyéb dolgot pakolni, meg megoldani a távirányítást. A végkövetkeztetésem sok lehetőség latolgatása után az lett, hogy a MythBox még unfrankó, a legtöbb esetben közelíti már a százast, és még úgy is okozhat kényelmetlenségeket

Egy ideje magyar tematikus oldalak elkezdték nagyon hype-olni a lengyel Ferguson cég masináit, a Ferguson D-770 HX-et és Ferguson D-780 HX-et, ami kicsit meglepő, ugyanis a keleti blokkon kívül a cég gépei ismeretlenek, majdnem olyan noname-nek számíthatnak, mint a MILLENIUM. A cég és a gépei legnagyobb előnyének az tűnik, hogy jól választanak chipet és más cégekkel szemben a felhasználókkal együtt, félig-meddig nyitottan fejlesztik folyamatosan tovább a firmware-eket. A legtöbbet egy New Age nevű magyar buherátor hozta ki a fentiekből, így sokak szerint ma a legjobb vételek, de a szintén újabb MediaTek chipes Yamada DVD-Mi220X és Airis LW108B is jó állítólag, viszik New Age firmware-jeit. A dolog hátránya, hogy ezeket jelenleg úgy látom, Magyarországon már nem lehet beszerezni, bár pár hónapja még be lehetett. A Ferguson már kihozta a legújabb, elvileg abszolút must buy masináját is, a Ferguson D-880 HX-et, amit New Age már szerencsésen hajt egy ideje, sőt erre is jól fejleszti tovább a firmware-jét, sajnos azonban a hazai megjelenése még bizonytalan (egy bolt ugyan holnapra ígérte, de a jelek szerint - mint minden - csúszik). Persze tesztek híján nem tudom mennyire jó, de a durván 20 rugó körüli árkategóriában, a New Age által belepakolt extrákkal (időzítések, upscale-ek meg minden) határozottan jó vételnek ígérkezik. Igaz DTS decoder állítólag ebben sem lesz, valószínűleg H.264/AVC decoder sem, és ez sem fog USB-n keresztül NTFS HD-t kezelni, meg persze Wi-Fi streamet sem. Mindenesetre van rá esély, hogy egy ilyenre csapok majd le.

Dvico TViX M-5100SHAztán vannak az általam "ipariként", "tömegpusztítóként" és "csapásmérőként" aposztrofált high-definition masinák is, például az Apple TV, a Dvico cuccai (a szemeteskukára emlékeztető Dvico TViX M-5100SH különösen pofás), de ezekkel egyrészt az a baj, hogy dzsunka kis stereo TV-n nem használnám ki őket, másrészt kurva drágák (100 körül vagy messze felette), továbbá egyik sem fullos. Ezek többsége bővíthető, lehet beléjük HDD-t pakolni vagy hozzájuk csatlakoztatni, a jobbak Wi-Fi-n is kommunikálnak, de még egy olyat sem találtam, ami egyszerre nyújtana mindent: Wi-Fi 802.11n, Gigabit LAN, SATA/PATA HDD NTFS-el, sok USB 2.0 port, beépített DVD olvasó (ez sokban nincs, pedig a minimum, amit egy lejátszótól elvár ma az ember, és ma egy író 5-6 ezer forint, nehogy már százezres cuccoknál ezen spóroljanak), beépített tuner, és persze minden kimenet, bemenet és codec (FLV, H.264/AVC, WMV9, DivX 3.11, DivX, XviD satöbbi). Mondjuk az egész kínálatot még nem túrtam fel, teljesen nem vagyok képben, a Helios X3000-en még gondolkoztam, de az árához képest keveset tud, például H.264/AVC codec-et sem.

PlayStation 3Ha már megfontoltam a méregdrága szörnyetegeket, és egy PlayStation 3 beszerzése amúgy is már jó ideje terítéken van nálam, elméletileg, ha úgy vesszük, ez a gép is rengeteget tud, médialejátszóként is, talán érdemesebb ezzel pótolnom a MILLENIUM MN 9601-et. Már 100 alatt figyel, játszik Blu-ray-t, amit a többi nem, a 2.10-es firmware óta DivX certified (elbánik az XviD-ekkel is, a DivX 3.11-el ugyanakkor nem), tud Wi-Fi 802.11b/g-t, van beépített HDD-je (de kezel külsőt is), elvileg csak egy hivatalos távirányító kell hozzá, hogy kényelmes médialejátszó legyen, egy USB-s tunerrel pedig komplett HD-s PVR-rá, TiVO klónná is alakítható (sőt USB-s DVD íróval korongot is lehet pörkölni vele). Az utóbbi dolgokat (PVR funkció) talán nem támogatja alapban, de Linux installálás után vagy a szintén Linux alapú MegaBOX PS3-mal biztosan. Ugyan a DivxTest oldal eredményei szörnyűek (pedig állítólag 2.10-essel készültek), valószínűleg csak bénázott valaki, aki készítette, mert mind a Sony hivatalos blogja, mind más, neves oldalak szerint jól mennek a DivX, XviD és WMV mozik, egy dologra panaszkodtak csak sokat, hogy Wi-Fi-n keresztül Windows Media Playerről nyomva akadnak problémák, emiatt kisebb pánik tört ki mindenhol, de más médiaszerverrel ez is orvosolható. Emellett egyelőre nem jeleníti meg a rendszer a DivX/XviD feliratokat (legalábbis a többségüket nem), és a DivX 3.11-es filmeket sem játssza le - remélem, ezeket orvosolják egy későbbi frissítés alkalmával.

Jelen pillanatban leginkább a Ferguson D-880 HX és a PlayStation 3 között próbálok dönteni, mivel az utóbbit még később terveztem megvenni, és talán jobban kímélném, így a Ferguson esélyesebb előbb, de persze kérdés, hogy mikor lesz végre kapható.

Zárásként, nem sokkal a halála előtt elvégeztem a MILLENIUM MN 9601-emmel a DivxTest 2-t, és mivel a hivatalos oldalra sokáig nem rakták ki (úgy tűnik, 2-3 hetet kotlanak rajta, amíg leokézzák, meg leellenőrzik, hogy létezik a lejátszó, és aki beküldte az eredményt, nem csak átfutott rajta, hanem kellően alapos volt), gondoltam itt közzéteszem. Persze valószínűleg a Zoran Vaddis 888-as és Zoran Vaddis 966-os más eredményeket mutatna, ez tehát csak a Zoran Vaddis 882-es táblázata. Hozzáteszem még, hogy a szöveg nem mindenhol egyértelmű, van hozzá egy sokkal alaposabb kitöltési útmutató, ami jobban részletezi a kérdéseket. Például az OPT-1H és OPT-1I esetében hozzáteszi, hogy "kikapcsolás után", az AUD-1C és AUD-1D pedig Partial választ vár, ha az ember nem tudja határozottan kijelenteni (mondjuk csak 2 csatornája van, és a GUI nem ad vissza ilyen információt), hogy megkapja-e az 5.1 csatornát és a megadott keverési frekvenciát, tehát valószínűleg Yes, de azért követtem a nagykönyvet. Ami a SUB-10 esetében is No választ vár, ha a feliratban szereplő különleges karakterek bárhol eltérnek a tesztfilmen láthatótól, de ettől függetlenül a magyar ékezeteket és minden lényeges dolgot jól vitt a masina.

Akit érdekel, megtekintheti a tesztet a hivatalos oldalon, vagy akár a saját tükrözött változatomat a blogomon.

Összességében egy 3-ast megérdemel a kütyü, a cuccok nagy többségét vitte, a problémákat lehetett detektálni és a filmeket javítani hozzá, nagyon olcsó volt és elég sokáig működőképes is. Természetesen szívesen fogadok véleményeket és egyéb gépjavaslatokat is.

Szerintem:

:: Téma: masinéria

süti beállítások módosítása