/// Firefox 3-mat minden gépre!

Médiageci

Firefox ChickBár nem szokásom közérdekű felhívásokat tenni (ráadásul ez önzetlen ingyen reklám), ezúttal kivételt teszek. Ugyan egy korábbi posztomban kapott tőlem némi fikát a Firefox 2 (mivel nem nézek semmit rózsaszín szemüvegen keresztül: a jóban is megtalálom a hibát, amit írásban aláhúzok, ugyanakkor nem vagyok fikagép, sok rossz dologban, különösen filmben is megfog ez vagy az, ami olykor kissé enyhíti a csalódást), ettől függetlenül nagyon határozottan a Firefox és a mögötte álló Mozilla rajongója vagyok, a Microsoft termékeivel (beleértve az Internet Explorer 7-et) pedig már régen tele van a hócipőm.

Jó ideje érik a Mozilla következő nagy böngészője, a Firefox 3, régóta lehet bétákat és release candidate-eket szlopálni, sokan zengtek ódákat a tudásáról, a stabilitásáról és a kis memóriaigényéről. Én ezekkel nem tettem próbát, mivel egyrészt nem volt időm kísérletezni, másrészt a tesztek tanúsága szerint sok általam használt, kiemelten fontos plugint sem kezeltek még, harmadrészt a korábbi Mozilla termékek alfái és bétái elég nagy csalódásokat okoztak (lásd a linkelt posztot: évekig próbálgattam a még 1.0-ás verziót megelőző Mozillákat, és egy próbát tettem a Songbirddel is - a poszt részben pont ez utóbbiról szól), de vakon bízom benne, hogy a végleges Firefox 3 nagyon pöpec, és az elődjénél sokkal flexibilisebb lesz.

A Mozilla nem kicsit szeretne robbantani a Firefox 3-mal, már jó előre beharangozta, hogy Guinness Világrekordot akar felállítani vele, meg akarja dönteni a 24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver rekordját (ha nem volt még ilyen, akkor be akarja állítani). Mostanában tech oldalakat sem nagyon követtem, így az utolsó információm ennyi volt, plusz az, hogy a kilőtt dátum még nem volt ismert (gondolom azért egy-két hete már beharangozták), de rövidesen bejelentik. Ennek akartam az imént utánanézni, és meglepve láttam, hogy pont ma van a nagy nap. Pontosabban jelen sorok éjfél utáni írásakor itt, Magyarországon már 2008. június 17-edike van, de a letöltés nem él még, mivel akkor lövik csak ki, amikor San Franciscóban délelőtt 10 óra lesz, vagyis nálunk este 19 óra.

Tehát, aki szeretne a legpöpecebb (jó, csak megelőlegeztem, majd meglátjuk) böngészőre váltani (akár Firefox 2-ről, márkahűen) és/vagy szeretne részt venni egy Guinness rekordkísérletben és/vagy szeretné egy letöltéssel támogatni az egyik legjobb nyílt forráskódú programot (ezáltal közvetve reklámozni azt és a tényt, hogy a nyílt forráskódú cuccok képesek versenyre kelni, sőt beelőzni a drága, zárt termékeket - mert a rekordnak biztosan jó sajtója lesz, ilyen olvasattal is), ma, azaz 2008. június 17-edikén, este 19 óra után, az azt követő 24 órában zizzenjen rá a Spread Firefox és Firefox oldalakra.

Az előbbin mellesleg most, amikor még nem lehet letölteni, letöltési ígéretet tehetünk, ami következtében elvileg a letöltés élesítésekor e-mailben is értesít minket a Mozilla, plusz az ígéretekről is láthatunk különféle statisztikákat (gondolom majd a letöltésekről is fogunk). Most az USA a legforróbb, vörös jelzésű, onnan jelentkeztek a legtöbben, Brazília, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, Lengyelország és Japán pedig narancssárga, ami szintén nagy Firefox rajongótábort jelez. Ugyanakkor akadnak meglepően hűvös, nagy és fejlett országok is, sőt mi is állhatnánk jobban, de a sárga jelzésünk, és a jelen pillanatban olvasható 14 ezer 626 ígéretünk (a mostani teljes, majdnem másfél millióból) azért a jobbak közé sorol minket is.

Ha már a statisztikáknál járunk, a blogom (ami most lényegében tetszhalott, mint azt a mellékelt ábra is mutatja, így ez az adat sem tükröz igazából semmit) a blog.hu statisztikája szerint az elmúlt 30 napban sajnos 43 százalékban Internet Explorerrel volt böngészve, a Firefoxosok még le vannak maradva 5 százalékkal (gyengébb matekosok számára: 38-on állnak) - tehát töltsetek és gyúrjatok, gyerekek. A Google statisztikája szerint ugyanakkor már megverte összességében, azaz a 2007. február 16-odikai indulás és a mai nap között a Firefox az Internet Explorert a blogomon, az arány 50.07 százalék a 41.66 százalékkal szemben (a maradvány: Opera, Mozilla + SeaMonkey, Safari, PlayStation 3, Netscape, Camino, Konqueror és ismeretlen), ami derék, csak így tovább!

Még apróbb, jelen poszthoz offtopik érdekességként teszem hozzá, hogy e statisztika szerint az Internet Exploreresek nagyon nagy százaléka (63.34) még a 6-os változatot használja. Ugyan az újabb hónapokat vizsgálva javuló a tendencia, de még az elmúlt egy hónapban is majdnem ugyanannyi IE 6-os látogatott, mint IE 7-es. Ez azért zavar, mert a blog designja nem IE 6 kompatibilis, a lyukak és egyéb PNG alpha csatornát használó dolgok csúnyán jelennek meg az elavult böngészőben, de nem is áll szándékomban ezt javítani, mert idővel csak maga mögött hagyja mindenki az IE 6-ot, mondjuk a Firefox 3 kedvéért. :)

Tehát fel a rekordra, mindenki töltsön Firefox 3-mat, ezerkétszázzal!

:: Téma: etcetera

süti beállítások módosítása