/// Fergie

Médiageci

Stacy Ann Ferguson aka FergieA csalóka kép ellenére nem a dögös énekesnőről, a Black Eyed Peas-es Stacy Ann Fergusonról szeretnék szólni, még csak nem is a York-i hercegnőről (volt hercegnéről), Sarah Margaret Fergusonról, hanem az előző posztban felvezetett (és kommentben már le is lőtt) Ferguson D-880 HX DVD lejátszómról - a cég masináit ugyanis szintén Fergie-nek "becézik" a fórumokban.

Végül emellett döntöttem, a PlayStation 3 beszerzést meghatározatlan időre elhalasztottam. Sok késés után ki is jött a masina, 20 rugóért szólítottam magamhoz. Ez talán kicsit borsos ár, ha azt nézzük, hogy az 5000-10000 közötti extrém olcsó szegmensben is már elég sok jó kütyü kapható, és természetesen messze nem tud annyit, mint a nagy, HDTV-re belőtt, gigászi felbontású cuccok, de a nagyon jó chipje (MediaTek MT1389S) és firmware-je (az előző posztban említett, korábban Cherry néven is ismert New Age fejlesztette, pontosabban nyilván nem nulláról programozta, csak továbbfejlesztette), plusz az elég jó híre és minősége a még SD-s középkategória legjobbjai közé helyezi, ahogy kivettem. Bár a lengyel Ferguson márka természetesen teljesen noname-nek számít, és persze ezt is a gonosz-gonosz Kínában (Szabadságot Tibetnek!) rakták össze, azért New Age szerint egy márkásabb cucc, a Philips DVP5980S pontos klónja (később a Philips DVP5990 belével mondta azonosnak), jobb firmware-rel és (eszméletlenül halk, amiért nagy piros pont jár) Sony meghajtóval.

Ferguson D-880 HXKezdjük a külsővel. A képeken egész impozánsnak tűnt, főleg a lefele és kifele nyúló logójára fókuszálva, de kibontva már nem nagy szám, bár nem is várom el egy szimpla lejátszótól, hogy bonyolult arany domborművek díszítsék, avagy steampunk módra antikolva legyen (mondjuk tudnám értékelni - hehe). Az előlapja teljesen sötét, áttetsző műanyag, amilyen általában a VFD kijelzők (az ilyen eszközök saját, világító kijelzője) előtt szokott lenni, semmi extra, a bal oldalán figyel a tálca, középen a VFD, a jobb szélen meg egy lehajtható lapka mögött rejtőzik a USB 2.0 csatlakozó. A cucc szélesebb, mint reméltem, a sorolt dolgok között is nagy hézagok tátonganak, reméltem, hogy nem lóg majd le az alatta pihenő VHS lejátszóról (és akkor még pont tudtam volna suvasztani melléjük valamit a polcra), de sajnos lelóg. Nem tudom, miért nem csökkentik a lejátszók szélességét, hiszen vas nem sok van bennük. A magassága átlagos, lehetne laposabb, de elmegy, a mélysége nagyon kicsi, de ez nem kompenzálja a szélességét.

A tálca pöpec, elég jól kinyúlik és strapabírónak tűnik (a MILLENIUM tálcája alig jött ki, mélyen bele kellett csúsztatni a lemezeket, és annyira vacak műanyagból volt, hogy komolyan tartottam tőle, hogy letörik), a USB 2.0 port ugyanakkor gyengébb konstrukció, kicsit csálé a belseje, de azért működik. A vártnál (vagy a MILLENIUM-énál) kevesebb csatlakozó van rajta, ez majd a mellékelt táblázatban is látható lesz, mindez persze oda vezethető vissza, hogy van HDMI kimenete, és egyre inkább olybá tűnik, hogy ez lesz egy ideig az uralkodó csatlakozó (nekem még nincs hozzá tévém, majd ha "olcsulnak" az 1080p-s HDCP-s HDMI-sek, veszek egyet, és röhögök azokon, akik sok éves hitelre vettek 720p-set). A HDMI mellett alap SCART, alap CVBS (azaz a sárga, analóg composite), háromcsatlakozós component, bal és jobb analóg audio és koax digitális audio kimenete van. Tehát aki direkt 5.1 audio kimenetet vagy optikai digitális audio kimenetet keres rajta, az így jár. Ez kicsit meglepett, mert a gagyi MILLENIUM-on voltak ilyenek is, de végül is nekem nem hiányoznak.

Amivel a legkevésbé vagyok kibékülve, az a távirányítója. Ez is átlagos, tucat szürke, semmi extra, viszont egyrészt rossz a fogása, másrészt nagyon vacak gumiból vannak a gombjai. Nagyon vékonyra próbálták tervezni, csak 3 gomb van rajta egy sorban, és hosszában kell beletolni az elemeket, ennek ellenére szinte semmivel sem kisebb és vékonyabb az átlagos társainál, sőt még kicsit magasabb is mint a többi. A 3 oszlopos kivitelezés miatt ugyanakkor átlagos kézzel nem lehet a felső és az alsó gombokat egyszerre elérni fogásváltoztatás nélkül - jó, a zongoristák meg a mutánsok kivételek ez alól. A gombok pedig, mint említettem, különösen gyenge gumiból vannak, szerintem nem húzzák sokáig. Külön fekete pont jár az iránygomboknak, amik ráadásul a sokat használt előre és hátra pörgetést is ellátják a gépen. Nem támasztja meg őket kívülről semmi, tehát ha nem figyelünk oda, benyomás helyet kifele laffantjuk a gombokat, amit a masina nem is érzékel. DVD-s játékokhoz (nem mintha jók lennének és nagy piacuk lenne) tehát határozottan nem ajánlott. A cég is tisztában lehet a távirányító gyengeségével, mert a kütyü dobozán nagyon reklámozzák, hogy RCU-600-as univerzális távirányítóval is megy.

Ennyit a külsőségekről. A cucc mellesleg a gyári, New Age firmware-rel alapban régiófüggetlen, ami jó hír, ezt egyébként (én totóztam ki hasonló gépek hasonló megoldásaiból) úgy lehet ellenőrizni egyéb belső adatokkal (például firmware verziószámmal) együtt, ha megnyomjuk a Setup gombot (nem kell kinyitni a tálcát, az sem számít, ha van a gépben lemez), ráállunk az első, General Setup lapra (alapban erre kerülünk), és beírjuk az 1379-es számot (lehet hibázni, csak a lényeg, hogy egymás után ezt a szekvenciát megkapja). A Macrovision védelemről nem tudok, hogy ki van-e kapcsolva, vagy kikapcsolható-e.

Félig még a külsőségekhez tartozik a USB 2.0 kezelés. Nekem az előző masinámban nem volt, de még most is sok lejátszóban csak 1.1 van, ez tehát a gép egyik kiemelésre méltó előnye. A csatlakozón keresztül nagy sebességgel kezel Pen Drive-okat és akár USB HDD-ket is, persze néhány korláttal. NTFS, EXT3 és HFS filesystemet persze nem visz, csak FAT12-őt, FAT16-ot és FAT32-őt, nem kedveli a nagyobb tápigényű Kingston Pen Drive-okat (igaz az én 4 gigásommal nincs gondja), a külső HDD-ket sem tudja táplálni, az erre felkészítettekhez is kell külső hálózati adapter, továbbá csak 300 dirt és 648 file-t lát. Ez utóbbi kicsit meglepett, nyilván sok memóriája nincs, de teljes FAT beolvasás nélkül is lehetne navigálni kevesebb korláttal. Pen Drive-val teszteltem, azért jó dolog így gyorsan megnézni valamit, talán egy USB rackes, FAT32-es HDD-t is mellé rendelek.

A menürendszerrel hamar megbarátkoztam a fapados MILLENIUM-é után, ehhez gondolom New Age is sokat adott hozzá. A setup kényelmes, átlátható, a browser is rendben van. Az külön tetszik, hogy a feliratokat nagyon alaposan konfigurálhatjuk: fontméret, codepage, színek, pozíció, keret, tördelés és késleltetés. Hasonlóképp nagyon bejön, hogy a browsert két módban lehet használni, lehet direk nélkül ömlesztve (ez volt a MILLENIUM-nál, feltehetően ez az oka annak, hogy limitált a kezelhető file-ok száma), de direk között rendesen közlekedve is. Én ez utóbbinál maradtam, a saját lemezeimnél üres dirnevekben megjegyzéseket is szoktam hagyni magamnak, végre ezeket is látom az asztali lejátszómon. A browser egyébként a képek esetében thumbnailt is megjelenít (ha egy ideig állunk egy képen, akkor tölti be, tehát feleslegesen nem erőlteti), igaz meglepően kevés képformátumot ismer. MP3-at is lehet hallgatni browse-olás és képnézegetés közben, bár az MP3 tageket sem mutatja a lejátszó, ami meglepő, de sehogy sem tudtam kihozni belőle, és a doksija sem említi.

Szintén a hátrányoknál említeném, hogy kicsit kevés adatot lehet lekérni a filmekről, főleg lejátszás közben. A browserben is csak kicsivel többet: FPS-t, felbontást, codec-eket, meg ilyesmit, a MILLENIUM többet mutatott (menet közben kihasznált sávszélességet és egyebeket is). A zoom lehetőségeket szintén nagyon hiányolom, persze van valamilyen fix méretekkel operáló, de én elvárnék egy modern géptől olyat, hogy X és Y irányba is fokozatosan lehessen a képet zoomolni, sőt pár presetet el is lehessen tárolni (mondjuk a rossz aspect ratiós filmek javítására). A felirat késleltetéshez hasonlóan lehet hangot is késleltetni az egyik irányba, de csak 200ms-ig ami nyilvánvalóan a puffer méretéből adódik, de az egynyolcad másodperc tényleg semmit sem ér, ahol igazán problémás a hangcsúszás, ott ez édeskevés. Ezek mellett a goto gomb használata sem az igazi (igaz eltér DVD és egyéb módban), ha ugrani akarunk egy választott időpontra, végig kell gépelnünk 5 számjegyet: óra, perc, másodperc - a MILLENIUM megoldása gyorsabb és kényelmesebb volt, pörgettem is mindent oda-vissza.

A MILLENIUM esetében említettem, hogy eszméletlenül idegesítő volt az egész tálca világítása (ez még pár lejátszónál divat volt, mindenki vagdosta ki a LED-eket, én mindig halogattam a műtétet), nos itt annál diszkrétebb a VFD, ráadásul a fényereje is állítható, ami szintén bejön. Jópofák a 7 szegmenses VFD-n megjelenő szöveges üzenetek is, ugyanakkor vannak a kijelzővel apróbb problémák is. Többek között, hogy nem mutatja az óra helyén az órát. DVD-nél a chapter száma látható ott, más módban a file száma az adott dirben. Talán sokaknak bejön ez, és valóban az ember, ha egy filmet néz, azért érzi, hogy hányadik óránál jár (még hosszú, 3+ órás anyagoknál is), de valahogy elvártam tőle, hogy legalább ez a mód megváltoztatható legyen. Emellett bugos is a VFD, nem sikerült pontosan megfigyelnem, hogy milyen gyakran (talán 1-2 percenként, talán ritkábban, talán nem határozott időközönként), de rendszeresen összemákolódik, cirka fél másodpercre, nem egészen egyre. A szegmensek össze-vissza világítanak, felgyullad a DTS, a számok szegmensei is randomba váltanak, minden kaotikus (de nem minden világít vagy minden kialszik szitu), aztán visszaáll. Ez kicsit idegesítő, először csak a periférián "mintha valami villant volna, vagy mégsem" érzékeltem, és elvont a filmtől, nem értettem, hogy mi lehetett, de valami volt, nem sima számváltás (talán azon túl, hogy a normálisnál több szegmens váltott, azért tűnt fel, mert nem a normális, másodpercenkénti váltásnál jött a váltás), azóta már sokszor elcsíptem, megfigyeltem, nagyrészt megszoktam, persze remélem majd javítják a következő frissítéssel.

Ami még bejött, és ötletes dolog, az a Q-Play funkció. Ugye a DVD menük úgy vannak megoldva, hogy bizonyos szakaszoknál bizonyos funkciókat letiltanak. Azt nem értem, hogy ezt ilyen trükkösebb firmware-ekben miért nem iktatják ki, mondjuk opcionálisan, persze lehet, hogy a dolog kezelése mélyebben van a chipben, nem változtatható, vagy mindenki tiszteletben tartja, mert a kiiktatásakor például lehetne csalni az említett DVD játékokban. Mindenesetre reméltem ilyen funkciót is, hogy az egyre szaporodó rohadék reklámokat meg a kalózellenes figyelmeztetéseket (kiadók, bazdmeg, épp azért veszek gyári lemezt, hogy ne kalózkodjak, persze BitTorrentezhetnék le kalóz anyagokat is, de azokon keresztül nem jönne át az üzenetetek, mivel a kalózok leszedik a szemetet a filmekről) átugorhassam (a MILLENIUM esetében a pause után legalább lehetett pörgetni, ha jól emlékszem). Visszatérve a Q-Play-re, tehát nem oldja fel a gombtiltásokat, ugyanakkor mégis a reklámok átugrásának egy nagyon okos módja (nem tudom más lejátszókban mennyire gyakori, vagy talán itt találták ki): ha bekapcsoljuk, a lemez behelyezése után azonnal a lemez leghosszabb anyagát kezdi el lejátszani - lemez belök és megy a mozi.

Tesztelgettem sok olyan cuccot is, ami az előző masinán elhasalt, rosszabb pörköléseket, skippelő filmeket, minden jónak tűnt, amit próbáltam, tehát határozottan stabilabb, kevésbé érzékeny. Hasonlóképp próbáltam OpenDML Multipart és Non Square PAR (azaz nem 1:1 Pixel Aspect Ratióval rendelkező) filmeket, ezek a lejátszók többségét ki szokták fektetni, de nagyon úgy tűnik, hogy a Fergie tökéletesen elbánik velük, ami nagy meglepetés volt (hozzáteszem, ha a browserben kérek infót OpenDML-re, csak az első part hosszát írja, lejátszáskor viszont már korrektül az egész filmét). Sajnos az audio delay-t nem veszi figyelembe, ha a fejlécben szerepel, az ilyen moziknál késik vagy siet a hang, nem korrigálható az említett módon sem igazán, persze az is lehet, hogy a hardver sem teszi lehetővé a korrekciót (ugye, ha túl messze van a kép és a hozzá tartozó hang, szinte egyszerre kellene olvasnia a fejnek két különböző pozícióról, vagy nagy pufferre lenne szükség). A multisession lemezeket sem viszi a kütyü, pedig reméltem, hogy igen, és bizonyos médiákból a lezáratlanokkal sem bír el (ez persze orvosolható lezárással). Hiányzik a DTS dekóder is belőle, az tiszta, hogy drága lehet a licenc, a dzsunka 5-10 rugós lejátszókban nem is érdemes ilyesmit keresni, de így 20 körül, eggyel nagyobb ligában már játszhatna. Részlegesen hiányolom még a repeat AB funkciót (DVD módban van, egyéb módban nincs), továbbá az is meglepett, hogy a DivX 6 menüket nem kezeli (elvileg kellene, ha DivX 6 és DivX Ultra certified).

Összességében az itt-ott előforduló hibáival együtt bejön a masina. Sokkal jobb és stabilabb, mint az előző gépem, igaz nem tud sokkal több codec-et és container-t (a WMA audio, a WMA9 és a Nero Digital új, meg még akad más is, H.264/AVC, MKV, OGM és sok egyéb támogatás viszont nincs, ahogy a nagy felbontású dolgokkal sem bánik el). Akit részletesebben érdekel, az általam készített DivxTest 2 adatlapját megnézheti a hivatalos DivXTest 2 oldalon, vagy átfuthatja tükrözve a blogomon is. Mivel új masina, remélem ez a bemutató valamivel érdekesebb volt az érdeklődők számára, mint a többi kütyüposzt. Ha valakinek már nagyon elavult a lejátszója, de nem akar százezres "tömegpusztítót" venni (lásd az előző posztot), például azért sem, mert mindegyiknek vannak komolyabb hiányosságai, nincs még igazi must buy, annak ajánlom ezt. SD felbontásban (tud 1080p upscale-t is amúgy), alap dolgokra abszolút jó vas, és a firmware-je is folyamatosan fejlődni fog, ha minden igaz, nem lesz olyan magára hagyott, mint sok sorstársa.

Szerintem:

:: Téma: masinéria

süti beállítások módosítása